SKWALEN OLIWNY

SKWALEN OLIWNY- cudowny i wszechstronny naturalny kosmetyk

Skóra-największy organ naszego ciała jest stale narażona na szkodliwy wpływ środowiska. Uszkodzenia spowodowane działaniem wolnych rodników przyspieszają rozpad kolagenu powodując powstawanie zmarszczek. Pierwszą linię obrony przed szkodliwymi czynnikami stanowią lipidy na jej powierzchni.  Zdrowy organizm sam zwalcza wolne rodniki, jednak tylko do czasu. Gdy wolnych rodników jest więcej niż jest w stanie zlikwidować, dochodzi do zachwiania procesów utleniania i zaburzenia równowagi biochemicznej i w konsekwencji do szybszego starzenia się organizmu. Zadaniem kosmetyków jest wspomaganie działań obronnych organizmu.

Korzystny wpływ oliwy z oliwek znany jest od tysiącleci. Badania współczesnych naukowców nie tylko potwierdzają  to, co wiedzieli już starożytni, ale także wykazują, że niezmydlająca się frakcja oliwy z oliwek, stanowiąca jej niewielki procent, ma dwłaściwości dobroczynne dla zdrowia człowieka.

Skwalen oliwny jest właśnie aktywną, skoncentrowaną i w pełni naturalną płynną frakcją niezmydlającą oliwy z oliwek. Jego cząsteczki są również jednym z głównych składników sebum- ochronnej warstwy tłuszczowej naskórka, a zatem pełnią istotną rolę w ochronie skóry. Niestety wraz z wiekiem (mniej więcej od 25 roku życia) obecność skwalenu w ludzkim sebum zmniejsza się, czyniąc ją coraz bardziej wrażliwą na aktywność wolnych rodników.

Oprócz aktywności w zakresie ochrony skóry, skwalen oliwny ma inne ważne właściwości, które są wykorzystywane w preparatach kosmetycznych.

  •      Właściwości nawilżające Już po jednej aplikacji skwalen oliwny daje natychmiastowy i długotrwały efekt nawilżenia y.
  •      Zwiększenie aktywności faktora SPF
  •      Naturalny Emolient- Emolienty to substancje zabezpieczające przed utratą wody poprzez utrudnienie jej przenikania przez naskórek, dzięki wytworzeniu warstwy ochronnej na skórze. Będąc jednym z naturalnych emolientów, skwalen wchłania się szybko w głąb skóry, przywracając jej jędrność i elastyczność nie pozostawiając tłustej  warstwy.  Łatwo miesza się z sebum, przyspiesza penetrację przez skórę, mieszki włosowe i gruczoły łojowe. Ze względu na te cechy i swoje powinowactwo do skóry Skwalen jest więc szeroko stosowany w emulsjach kosmetycznych. 
Podsumowując: Wymienione wyżej cechy Skwalenu oliwnego dają mu bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Pielęgnacja skóry: Zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, delikatnej, wrażliwej, alergicznej. Przydatny jest również w pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem jako że redukuje przebarwienia, blizny potrądzikowe. Olej jest bardzo lekki, po aplikacji szybko się wchłania i nie pozostawia uczucia tłustości tylko nawilżenia i wygładzenia. Uzupełnia braki w warstwie lipidowej naskórka. Zwiększa ochronę przeciwsłoneczną ze względu na przeciwutleniacze i dodatkowe faktory SPF. Przedłuża również działanie antyoksydantów – witaminy E, A czy koenzymu Q10.

Pielęgnacja włosów: Dodany do odżywek do włosów Skwalen odżywia cebulki, a tym samym stymuluje wzrost włosów. Łagodzi również suchość włosów i skóry głowy

 Makijaż: Skwalen jest cennym składnikiem szminek, błyszczyków do ust, tuszy do rzęs i pudrów

Pielęgnacja ciała: Jest składnikiem preparatów regenerujących, olejków do masażu i kąpieli, kremów do rąk, oraz doskonałym nośnikiem perfum.

Przykładowy sposób użycia:

•bezpośrednio na skórę

•dodatek do gotowych kremów i mleczek

•składnik fazy olejowej własnoręcznie robionych kremów, mleczek, balsamów, pomadek do ust, maseł i olejków do masażu, (skwalan może być ogrzewany do 80 st. C lub dodawany do emulsji po ochłodzeniu do 35 st. C)

Przechowywanie: Odporny na utlenianie – można przechowywać w temperaturze pokojowej
Postać: stabilny bezbarwny i bezwonny olej o gęstości 0.8 g / ml
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s