Olej kokosowy-specjalista do wielu zadań

Olej kokosowy- specjalista do wielu zadań

Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych  i najwszechstronniejszych tłuszczów. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, gdzie stosowany jest do pielęgnacji skóry i włosów

Zastosowanie do celów spożywczych:

 Ze względu na wysoką temperaturę palenia jest idealny do smażenia , do którego nadaje się znacznie lepiej niż stosowana powszechnie oliwa z oliwek.  Można go również używać do gotowania,  pieczenia, deserów, a nawet do smarowania pieczywa.

·         Ma właściwości  antywirusowe, antybakteryjne i przeciwnowotworowe.

·         Wspomaga układ immunologiczny

·         Dzięki właściwościom antyseptycznym  przyspiesza gojenie ran

·         Łagodzi dolegliwości cukrzycowe , nie obciąża trzustki,

·         Poprawia trawienie, oraz pracę wątroby i nerek.

·         Co ważne dla osób na diecie nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a nawet przyspiesza metabolizm i ułatwia kontrolę wagi.

·          podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL)we krwi.

Choć w jego skład wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe, są one jednak zupełnie inne od tych znajdujących się w tłuszczach zwierzęcych.  Najnowsze badania wskazują, że trójglicerydy wchodzące w skład  oleju kokosowego są łatwo metabolizowanym i łatwo dostępnym źródłem energii.

Olej kokosowy znalazł również zastosowanie jako środek pielęgnacyjny i kosmetyczny oraz do masaży.

Pielęgnacja skóry:

·         Jest idealny do cery suchej,  łuszczącej się i swędzącej. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę, tuż po kąpieli.

·         Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry i egzemą.

·         Zapobiega zmarszczkom,  wiotczeniu skóry oraz przebarwieniom.

·         Chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania słonecznego.

·         W przypadku bardzo delikatnej i przesuszonej cery może być stosowany do demakijażu oczu i twarzy.

·         Ma przyjemny zapachJ,jest też doskonałą bazą dla innych substancji kosmetycznych i aromaterapeutycznych, gdyż pomaga im wnikać w głąb skóry

Pielęgnacja włosów:

·         Idealnie nadaje się do suchych, zniszczonych włosów, ze skłonnością do rozdwojonych końcówek- doskonale je pielęgnuje, zapewnia ich odbudowę i ochronę

·         Dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego łatwo wnika we włosy.

·         Usuwa łupież.

Aby odżywić włosy olejem należy go wmasować na mokre włosy, nałożyć na nie foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. Pozostawić olej na włosach na godzinę lub całą noc, a następnie dokładnie umyć włosy.  Oleju można używać również bez spłukiwania, należy jednak uważać  by nałożyć niewielką jego ilość by nie obciążyć i nie przetłuścić włosów.

Sposób przechowywania: Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej, oraz chronić przed światłem  i wilgocią. Można przechowywać w lodówce. Przechowywany w temperaturze pokojowej przyjmuje konsystencję masła o białej, mlecznej barwie. Powyżej temperatury 25 C olej ma postać płynną. Zmiany stanu skupienia oleju nie mają wpływu na jega jakość i nie powodują utraty właściwości. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody, umieścić w naczyniu z ciepłą wodą lub ewentualnie można postawić na kaloryferze.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s